Календар

«  Травень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Пошук





Вівторок, 14.05.2024, 23:27
Вітаю Вас Гість | RSS
Миколаївський професійний ліцей будівництва та сфери послуг
Головна | Реєстрація | Вхід
Головна » 2021 » Травень » 28 » До 150-річчя з дня народження Василя Стефаника
07:00
До 150-річчя з дня народження Василя Стефаника

«Василь Стефаник був плоть від плоті, кість від кості трудового народу.

Він горів його болем, страждав його стражданнями…

Ми шануємо пам'ять Василя Стефаника як прекрасного

письменника і громадянина, кришталево чесну людину»

(Максим Рильський»)

14 травня 2021 року виповнюється 150 років від дня народження видатного українського письменника, неперевершеного майстра соціально-психологічної прози, новатора модерністської техніки письма, новеліста, тонкого спостерігача людської душі, гуманіста і просвітителя Василя Семеновича Стефаника.

Він був новатором у літературі, творцем і неперевершеним майстром дуже стислої, драматичної за змістом і глибоко ліричної за звучанням соціально-психологічної новели. Стефаник започаткував в українській літературі експресіонізм – стиль, що передбачає зображення внутрішнього через зовнішнє, зацікавлення глибинними психологічними процесами. Черпаючи тематичний матеріал з добре знаного йому села, Стефаник не бачив суті своєї творчості в описах селянського побуту чи порушенні соціальних питань. Для нього головним в показі «мужицької розпуки» були не побутові й не політичні, а універсальні аспекти людського життя.

Творчість В. Стефаника – не просто майстерне зображення автентичного галицького сільського побуту, політичних обставин того часу, це заглиблення в універсальні аспекти людського життя. Його творчість та манера письма мали великий вплив на розвиток української новелістики.

З нагоди відзначення 150- річчя від  Дня народження Василя Стефаника в Миколаївському професійному ліцеї  будівництва та сфери послуг проведено низку заходів:

  •  в бібліотеці ліцею пройшла тематична  виставка про життя Василя Стефаника і його творчість «Літописець долі народної».
  • викладач української мови та літератури Бугайова Т.Л провела позаурочний захід «Мандрівка за духовними скарбами «Проблема еміграції західно-українського населення до Канади у пошуках кращої долі на основі творчості Василя Стефаника»» 
  • викладач української мови та літератури Крижова Л.О провела засідання круглого столу «Василь Стефаник – українець, якого треба пам’ятати»
  • організовано перегляд фільму Леоніда Осики “Камінний хрест” (1968) та документального фільму про життя і творчість Василя Стефаника з подальшим обговоренням
  • класними керівникам проведено виховні години «Василь Стефаник – український письменник і громадський діяч»

   

 

Переглядів: 162 | Додав: cheryl | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0

Copyright MyCorp © 2024